Kollégánk válaszol

 

Kedves Látogatónk!

 

Pszichológus és gyógypedagógus kollégánk választ kínál az Önt feszítő kérdésekre. Írja meg kérdéseit, problémáit, és választ kaphat e-mailen, ill. (név nélkül) itt a Honlapon is! Változatos témákban talál továbbá cikkeket a Rólunk-Tőlünk rovatban.

 

 

Kollégánkhoz intézett kérdéseit
az alábbi e-mail címre várjuk:

 

 

 

Néhány hozzánk érkezett kérdés, és a válasz:

 

Kérdés:

Kislányom 2 éves és két hónapos. Testvére három hete született, és azóta a régebben kiegyensúlyozott kislány nem találja a helyét, sőt, anyukája sem. Mióta megvan a testvére, azóta a kislány nem alszik délután, és alig eszik. Legszívesebben az ágyában cumizik, mikor így elvonul a szobájába, azt mondja: alszom.

A másik a mesefilmek nézése, régebben napi maximum egy óra Kisvakond volt, most fél napokat nézné. A nem alvástól (is) nyűgös, nyafog. Eddig ügyesen eljátszott egyedül is, most inkább értelmetlenül szétpakol, rombol.

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan viselkedjem a kislányommal, hogy ne romoljon meg a viszony köztünk?

 

Válasz:

Nehéz, fizikailag és érzelmileg is megterhelő, és valószínűleg átmeneti időszakon mennek mindannyian keresztül a családban. Mint ahogy maga is rálátott, a kislány feltehetően testvérféltékenységéből származó szorongásait, indulatait vezeti le. Az sem véletlen, hogy főleg maga (az anya) felé irányulnak ezek az érzések, hiszen maga a legszorosabb intim kötődése, a legbiztonságosabb kapcsolat a számára, ahol ezeket is kifejezheti. Ezek a jelenségek kisebb-nagyobb mértékben minden testvér születésénél jelentkeznek, normálisak.

Amit általában tanácsolni szoktunk: türelem és bizalom, annak tudatában, hogy ez miről szól és hogy ez változni fog, valamint a külön, csak a kislány számára biztosított, és vele töltött idők, tevékenységek.

Ha további, speciális problémái vannak, vagy elhúzódnának a tünetek, kérjük keressen fel személyesen minket a Nevelési Tanácsadóban, ahol egyénre koncentrálva, mélyebb megértéssel tudunk beszélgetni, tanácsot adni.

 

 

Kérdés:

Márciusban lesz 3 éves a kislányom és úgy érzem, hogy meg van késve a beszédfejlődése. Hetedik hónapra született, de nem volt semmi probléma vele, 10 hónapos korában költöztünk külföldre és 19 hónapos korában született meg a kistestvére. Kisebb korában 1-1 értelmes szót már mondott, de aztán nem használta őket. Ha önfeledten játszik, akkor néha kimond szavakat, de ha próbáljuk tanítani, megmakacsolja magát. Teljesen tanácstalanok vagyunk. Angol nyelvterületen élünk. Voltunk itt egy vizsgálaton, ahol megállapították, hogy a mozgás és értelmi fejlettsége korának megfelelő, de a beszédfejlődését gyorsítani kellene. Februártól logopédushoz kellene járnunk, de aggódom amiatt, hogy a számára idegen nyelv miatt még inkább gondok lesznek. Egyébként használ egy saját maga által kitalált nyelvet. Mondatokban, hangsúlyozva. Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet a probléma és szükséges-e szakember segítsége? Vagy adjunk-e neki még egy kis időt?

 

Válasz:

Levelükből nem derül ki egészen pontosan, hogy a kislány milyen nyelven kezdett el beszélni, de valószínűleg magyarul. Most angol logopédushoz fordultak, aki nyilván az angol nyelvi kommunikáció felmérésében kompetens. Fontos kérdés az is, önök melyik nyelvet preferálják a kislány esetében, valamint az, hogy hosszan maradnak-e angol nyelvterületen, vagy hamarosan visszatérnek Magyarországra. Ugyanis a kétnyelvűség azoknál a gyerekeknél, akiknél akár csak egész minimális nyelvi, vagy pszichés probléma (a kétnyelvű környezet, vagy a testvér születése külön-külön is az lehet!) adódik, átmeneti, vagy hosszabban tartó zavart okozhat a beszédfejlődésben. Az önök részéről feltétlenül türelemre, jó beszédpéldára van szükség - lehetőleg egy nyelven, a direkt tanítás nem fog eredményt hozni. Szakember (logopédus, pszichológus) felkeresése segítség lehet.