Még több cikk ›››

Megjelent az alábbi helyen:

Kuncz e. (2008): Ünnep a családban. Ferencváros, 2008. december

Kuncz Eszter, pszichológus, gyógypedagógus

Ünnep a családban

December: Mikulás, karácsony, szeretet, hó, szán(csengő), készület, várakozás, munka, ajándék, izgalom, öröm.   

Gondolataink már jócskán az ajándékozás körül forognak, de vajon mit tudnak minderről a gyerekek? Látják, hogy a város terei, épületei díszes külsőt öltöttek, az óvodába, iskolába jön a Mikulás.  Általában otthonra is juttat szaloncukrot, csokoládét „személyesen”, vagy a csomagot az éj sötétjében az ablakba csempészve, amit aztán izgalommal telten lehet másnap reggel bontogatni.   

A karácsonyi ünnepkörbe talán még erősebben bevonódunk. Most arra keressük a választ, hogy lehet-e általános receptet mondani arra vonatkozóan, hogy hogyan, milyen tudattal vegyen részt a gyermek a karácsony előkészületeiben, megélésében. Ki hozza vajon az ajándékot? A Jézuska, az angyal, a Mikulás, vagy „csak”a szülők?  Becsapjuk-e a gyereket, ha nem mondjuk meg neki már pici korban az igazat?

Ha mindig szigorúan a valóságot, az abszolút realitást közvetítenénk, akkor lehet, hogy nem is mesélnénk gyerekeinknek. A mese is olyan sok irreális elemet tartalmaz. Azonban ahogy a mesehallgatás közben a gyermek kilép az irracionális, de fantáziát, vágyakat, érzelmeket megmozgató világba, ugyanúgy ehhez hasonló élményt él át akkor, amikor megtapasztalja az ajándékozás titokzatos varázsát. Egyfajta kettős tudattal éli meg ezt az időszakot, nem különben, mint a meséket a realitás és az irrealitás élményvilágának váltakozó közegében. A varázslat átlényegíti ezt az időszakot, és együttes élményt hoz a családba, még akkor is, ha később elkerülhetetlenül kisebb csalódáshoz vezet a 9-10 éveseknél a valóság felismerése.  

Sok család más nézetet vall: a gyerekek kezdettől fogva „beavatottak”: együtt veszik, és díszítik a karácsonyfát a szülőkkel, ők is készítenek ajándékot a felnőtteknek, testvéreknek, mézeskalácsot sütnek, és együtt teszik azokat a fa alá. Itt a közös készülődés, a mindenkiről való gondoskodás jóleső érzése okoz meghitt örömöt.  

Nehéz lenne azt mondani, hogy egyik, vagy másik karácsonyi ünnepvárás, ünneplés jobb szívvel ajánlható, mint a másik. Az az igazi, amit a család őszintén magáénak érez, és hitelesen, szeretettel közvetít a gyerek felé.

Hiszen a karácsony ünnepének legfőbb üzenete ez. A szeretet.