Iskola- és óvodapszichológiai koordináció

 

Kerületünkben iskola- és óvodapszichológusok dolgoznak, akik szervezetileg egy adott nevelési-oktatási intézményhez tartoznak, és az intézményekben látnak el pszichológusi feladatokat. Hozzájuk első sorban szülők, pedagógusok fordulhatnak, illetve gyerekekkel és diákokkal is foglalkoznak egyénileg vagy csoportos formában, szupportív konzultációk, pszichológiai témájú foglalkozások, osztályfőnöki órák keretében. Az ő feladatuk elsősorban a megelőzés, szűrés, az iskolával kapcsolatos problémák kezelése. Gyermekekkel minden esetben a szülő kérésére és beleegyezésével foglalkoznak. Szükség esetén a családot a Pedagógiai Szakszolgálathoz irányíthatja nevelési tanácsadásra, terápiára vagy javasolhat szakértői vizsgálatot.

 

Az intézményekben dolgozó pszichológusokkal az iskola- és óvodapszichológiai koordinátor tartja a kapcsolatot. Ő pszichológus szakember, akinek feladata elsősorban a kerületi iskola- és óvodapszichológusok munkájának támogatása, segítése, illetve biztosítja a kerületi nevelési-oktatási intézmények és a Szakszolgálat közötti kapcsolatot.

A koordinátor tehát elsősorban intézménypszichológusokkal dolgozik, de intézményvezetők, pedagógusok, szülők is fordulhatnak hozzá.

 

Főbb tevékenységei:

 

  • Csoportos esetmegbeszélő alkalmakat, szakmai programokat szervez a nevelési-oktatási intézményekben foglalkoztatott pszichológusok számára, illetve egyénileg biztosít számukra esetvezetéssel kapcsolatos konzultációt.
  • Egyéni tanácsadást és konzultációs lehetőséget biztosít a nevelési-oktatási intézményekből érkező pedagógusok számára.
  • Ellátja a pedagógiai szakszolgálatnál önkéntesen bejelentkező, az óvodától, iskolától független szolgáltatást igénylő szülők gyermekét, konzultál velük óvodai, iskolai problémákról. Indokolt esetben a titoktartás szakmai, etikai elveinek betartása mellett felveszi a kapcsolatot az érintett gyermek intézménypszichológusával, illetve javaslatot tehet szakszolgálati vizsgálatra, ellátásra.
  • Szükség esetén intézménypszichológusi feladatokat is elláthat ideiglenesen.

 

Szakszolgálatunk iskola- és óvodapszichológiai koordinátora: Király Ágnes

 

 

 

Érdeklődni, ill. jelentkezni lehet:

 

  • Telefonon: (+36 1) 215-91-45; (+36 1) 217-54-69; (+36 1) 456-03-82
  • E-mailben: info.09@fpsz.net
  • Személyesen: 1095 Budapest, Mester u. 67. (bejárat: Tóth Kálmán u. 35.) - térkép